24 Ağustos 2009 Pazartesi

YUVALAMA

TARİF NO: 24
TARİFİ GÖNDEREN :BİRSEL VE İREM
TARİF ADI :YUVALAMA
SEVGİLİ DOSTLAR BİLDİĞİNİZ GİBİ "İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ 3" İÇİN EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUM
BU TARİF SEVGİLİ BİRSEL ARKADAŞIMA AİT KENDİSİNE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM VE SİZLERİNDE KATILIMINI BEKLİYORUM DİYİP HEMEN TARİFE GECİYORUM
Malzemeler :
1 su bardağı pirinç
250 gr. yağsız kıyma
300 gr. parça kırmızı et (Kemikli et de olabilir.)
3 su bardağı yoğurt (yoğurt fazla sulu olmayacak)
1 su bardağı haşlanmış nohut (1/2 su bardağı önceden ıslatılmış nohut da olabilir. Ben Tamek firmasının gönderdiği haşlanmış nohutu kullandım.)
Sıvı yağ ve tereyağı karışımı
Nane, Karabiber
1 yemek kaşığı un
Tuz
Yapılışı:
Pirinç yıkanıp, 30 dk. kadar sıcak suda bekletilir. Tel süzgece dökülerek fazla suyunun süzülmesi sağlanır. Mutfak havlusu yardımıyla iyice kurulanır. Mutfak robotunda mısır unu inceliğinde olacak şekilde çekilir. Robotta çekilen pirinç, kıyma, karabiber ve tuz bir kaba alınarak, iyice özleşinceye kadar yoğrulur. (İyi yoğrulmazsa pişerken köfteler dağılabilir.) Hazırlanan köfte harcı 10 dakika kadar dinlendirilir. Parmaklar yağa batırılıp hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve parmaktan daha ince olacak şekilde şerit yapılır. Bu şeritlerden pişmemiş nohut büyüklüğünde parçalar kopartılıp, köfteler yuvarlanır.
Bu arada etler çok az yağ ile düdüklü tenceye alınır ve bir süre kavrulur. Üzerine su eklenip, önceden ıslatılmış nohutla birlikte pişmeye bırakılır. Haşlanmış nohut kullanılacaksa etler piştikten sonra tencereye ilave edilir.
Başka bir tencerede su kaynatılır ve köfteler birbirine yapışmayacak şekilde tenceye atılır. 15-20 dakika kadar pişirilen köfteler bir süzgece alınır ve etli nohut karışımının üzerine eklenir, tencere kaynamaya bırakılır. Yoğurt çukur bir kaba alınır ve 1 yemek kaşığı un eklenerek iyice çırpılır. Etin suyundan bir kepçe alınarak yoğurda yavaş yavaş dökülür ve ılınması sağlanır. Yoğurtlu karışım kaynayan tencereye yavaş yavaş dökülür ve kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Un kokusu çıkıncaya kadar 2-3 dakika daha kaynatılır. Ocak kapatılıp tuzu eklenir. Bir tavada sıvıyağ ve tereyağ kızdırılır. Nane eklenip, bir süre karıştırılır ve yemeğin üzerine dökülür.
Afiyet olsun

1 yorum:

Eylem dedi ki...

bir tarif daha vermek istiyorum. http://tuzluvesekerli.blogspot.com/2009/08/sebzeli-pilav-ve-yesil-fasulye.html

arkadaşımın ellerine saglık

 
BLOG designed by