31 Ağustos 2009 Pazartesi

EZOGELİN ÇORBA

TARİF NO: 116

TARİFİ GÖNDEREN: MUTFAK DENEYİMLERİ
TARİF ADI: EZOGELİN ÇORBA

SEVGİLİ DOSTLAR BİLDİĞİNİZ GİBİ "İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ 3"İÇİN EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUM
BU TARİF SEVGİLİ MUTFAK DENEYİMLERİ ARKADAŞIMA AİT KENDİSİNE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM VE SİZLERİNDE KATILIMINI BEKLİYORUM DİYİP HEMEN TARİFE GECİYORUM
1,5 su bardağı mercimek


½ su bardağı kırıklı pirinç

2 diş sarımsak

1 yemek kaşığı salça

1 çorba kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı karabiber

2 yemek kaşığı sıvı yağ

Tuz

Yeterince su

Mercimekler ve pirinç yıkandıktan sonra bir tencereye konularak haşlanmaya bırakılır. Sarımsaklar soyulur ince ince kıyılır. Başka bir tencereye yağ konulur. Yağ kızdıktan sonra içine ince kıyılmış sarımsaklar atılararak bir iki kez çevrilir, salça ilave edilir yine çevrilir. Salça kavrulduktan sonra yarı haşlanmış olan pirinç ve mercimekde ilave edilir bir iki dakikada bu şekilde çevrilir. Sıcak su, pul biber ve tuz ilave edilir, Ocağın altı kısılır, tencerenin kapağı kapatılır bu şekilde bir 15 dakika arada bir karıştırılarak pişmeye bırakılır. 15 dakikanın sonunda çorbamızın kıvamına bakılır. Çok koyuysa kaynar su katılır, koyu değilse koyulaştırmak için bir yada yarım yemek kaşığı un önce soğuk suyla çırpılıp sonra biraz çorbadan alınıp ılıklaştırılarak kaynayan çorbaya katılır.. Bir iki dakika daha kaynadıktan sonra ocaktan alınır.
Nane ve kırmızı biber kızgın yağda yakılarak sıcak çorbaya katılabilir. Yada Ocaktan alınan çorbaya direk katılıp çorbanın sıcaklığıyla tadına ve rengine kavuşabilir. (Başlangıçta kavurup katarsanız naneyi çorbanızın rengi kırmızı olmaz değişik bir renk olur.)


Pek bir severim bu çorbayı hem tadından hem yoğun kıvamından dolayı. Her daim elimin altında haşlanmış mercimeğim olur, birde dünden kalan pilav falan varsa çorbayı hazırlamak çok daha kolay olur, bazen et suyu tablet katarım bazen ince bulgur, bazen ince kıyılmış biber doğrarım. Son olarakda afiyet olsun derim.

0 yorum:

 
BLOG designed by