4 Eylül 2009 Cuma

BÜZGÜLÜ GÜL TATLISI

TARİF NO: 187

TARİFİ GÖNDEREN: BURAMBURAM
TARİF ADI: BÜZGÜLÜ GÜL TATLISI

SEVGİLİ DOSTLAR BİLDİĞİNİZ GİBİ "İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ 3"İÇİN EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUM

BU TARİF SEVGİLİ HÜLYA  ARKADAŞIMA AİT KENDİSİNE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM VE SİZLERİNDE KATILIMINI BEKLİYORUM DİYİP HEMEN TARİFE GECİYORUM
Hamuru İçin Malzemeler


2 yumurta
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
1/2 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un


Acmak icin;
Nişasta
İçi için :
Dövülmüş ceviz veya fındık içi
Üzeri İçin :
200-250 gr tereyağı
Şerbeti İçin
5 su bardağı su
4 su bardağı şeker
1/2 limon suyu

İlk olarak şerbetimizi hazırlayalım. Şerbetimiz için şekeri , suyu ve 1/4 limonu tencereye koyup ateşe koymadan önce karıştırarak şekeri eritelim. Ardından ocağa alıp sürekli karıştırarak şerbet köpürmeye başlayana dek kaynatıp altını kapatıp soğumaya bırakalım.
Hamurumuz için ,yumurta, süt, sıvıyağ, sirke, tuz, elemiş un ve kabartma tozunu karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğuralım. Üzerini nemli bezle örtüp 10-15 dakika dinlendirelim.
Dinlenen hamurumuzu 4 parçaya bölüp her parçayı uzun rulo yapıp 10 küçük bezeye ayıralım. Toplam 40 adet bezemiz olsun. Bezelerimizin üzerine açmayı beklerken kurumasını önlemek için nişasta serpip bir kenara alalım.
Bezelerimizi teker teker alt ve üst kısmına nişasta serperek oklava ile servis tabağı büyüklüğünde açalım. ( Nişastayı azar azar ilave edelim hamur açıldıkça nişastayı çekecektir.) . Bezelerimizi baklava hamuru gibi ince açmaya özen gösterelim ki hem pişerken güzel pişsin hemde şerbeti güzel çekip daha leziz olsun.
Servis tabağı büyüklüğünde açtığımız hamurumuzun üzerine cevizimizi her tarafına gelecek şekilde serpelim
Daha sonra sağ-sol , alt - üst tüm karşılıklı kenarları işaret ve baş parmağımız yardımı ile ortaya doğru büzelim. Yufkamızı büzdükçe tatlımızın şekli 4 yapraklı yonca gibi olacak.
Sonra her yaprağı 5-6-7 resimlerde görüldüğü gibi sırayla ortada birleştiriyoruz. İlk önce sol yaprağı ortada getirip arsından üst yaprağı sonrasında sağ yaprağı son olarak ta altta kalan yaprağı katlıyoruz
4 yaprakta üstüste geldiğinde buruşuk bir şekil olacak karşımızda. Bir spatula yardımı ile yada elimizle tatlımızı alıp dikkatlice ters çevirerek katlı kısım alta gelecek şekilde tepsimize yerleştiriyoruz. Tepsiye yerleştirdiğimizde büzgülü şeklimiz tamamen ortaya çıkmış olacaktır.
Bütün bezeleri aynı şekilde açtıktan sonra tepsimize dizip fazla kabarmamaları için tatlılarımızı 3-4 yerinden kürdanla deliyoruz. Ardından erittiğimiz tereyağımızı her birinin üzerine 1,5 yemek kaşığı olacak şekilde döküp önceden ısıtılmış 200 derece fırında iyice pişiriyoruz.
Tatlımız pişip fırından çıkınca soğumuş şerbetimizi döküp yaklaşık 3-4 saat sonra tatlımız şerbeti çekince servise sunalım.
AFİYET ŞEKER OLSUN.

2 yorum:

Düğme Bay'la BinbirçeşniHayat dedi ki...

enfes bir tarif ellerine saglık...sevılcım ben tarıf yayınladım alabılırsın..iftarınız cokguzel gecmıs cok sevındım..ayrıca unuttugum lınk olayınıda hallettım..aceleden unutmusum kusuruma bakma emi...sevgılerımle...

Birsel ve İrem dedi ki...

Sevil'cim merhaba. Pek orjinal bir tarif değil ama etkinlik için "Rumeli Paçası" hazırladım. İstersen alabilirsin. Hayırlı iftarlar. Sevgiler.

 
BLOG designed by