19 Ekim 2008 Pazar

KASTAMONU VE MEŞHUR ISLAMASI DİGER İLE BANDUBASI

HAYIRLI HAFTALAR CANLARIM ...
BEN BU HAFTAYA SİZE EVLENDİKTEN SONRA MEMLEKETİM OLAN O MU DEMEK HEHEHE

BEN ASLEN ANKARALIYIM VE EŞİM ASLEN KASTAMONULU AMA BEN İSTANBULDA EŞİM İSE ZONGULDAKTA BÜYÜMÜŞ LAFIN KISASI ARTIK BENDE KASTAMONULUYUM DEMİ

VE BU HAFTA KASTAMONU YÖRESİNİ TANITIP GEÇEN HAFTA DOGUM GÜNÜ OLAN KAYNIMIN EVİNDE MEŞUR ISLAMA YEMEGİNİ YAPTIK BENDE BU YEMEKTEN BAHSETMEK İSTEDİM .
2 DEFA YEDİM BU ISLAMAYI AMA COK SEVİYORUM VE ARTIK ÖGRENDİM BUNDAN SONRA EVİMİZDE SIK SIK YAPILACAK BİR YEMEK OLDU .
EVET ÖNCE KASTAMONUMUZU TANIYALIM:

Kastamonu yiyecek-içecek hususunda zengin bir mutfağa sahiptir. Bu zenginliğin başlıca sebebi; bitki örtüsündeki çeşitli ve tabiata dayalı yetiştirilen hayvan varlığıdır. Yiyecek olarak kullanılan yabani otlar, bitkiler, mantarlar, dağ çileği yanında her türlü sebze ile birçok meyve Kastamonu topraklarında yetişmektedir.Türkiye'nin en güzel ve kaliteli sarımsakları bu İl'de yetişmekte ve ihraç edilmektedir.

Üryani eriğini sadece bu İlde yemek mümkündür. Kastamonu bölgesine ait 812 çeşit yiyecek derlemesi yapılmıştır. Bunlardan 38 çeşit çorba ve 51 çeşit ekmek tarifi görülmektedir. Kastamonu mutfağının ünlü yiyeceği sac üzerinde pişirilen" etli ekmek"tir.
Bu etli ekmeği bir bardak yayık ayranı, "ekşi-eşi" yada " pelverde ezmesi" eşliğinde yiyen artık Kastamonu'nun adını unutamaz.
İl' de hazırlanan, kışlık yiyecek "tarhana" nın çorbası en besleyici çorbadır. Hazırlanmasında kullanılan un-yoğurt hamuru içindeki çok çeşitli bitki özleri, tadı-lezzetini farklı hale getirmektedir. Ayrıca besin değerini artırmaktadır.Her mevsim yerli halkın ve ziyarete gelenlerin yemekten vazgeçemediği "döner" in kömür ateşinde pişenin tadı doyumsuzdur.
Kış mevsiminde, yöreye has olarak yapılan "pastırmalı ekmek" bir başka lezzettedir.Özel olarak hazırlanan çimensiz pastırma ince dilimler halinde doğranıp, soğan piyazı ile karıştırılıp, içine yeteri kadar baharatta karıştırıldıktan sonra, fırınlarda açılan hamur içine kapalı olarak konup, pişirildikten sonra, üzeri zevke göre az veya çok tereyağ ile yağlandıktan sonra afiyetle yenir.
Baharın gelmesi ile, kuzuların büyümesi bir diğer yöresel yiyecek olan "biran-kuyu kebabı" nın ortaya çıkması görülür.
Kastamonu merkez ve bilhassa Taşköprü İlçesinde pişirilen biran meşhur et yiyeceği'dir.
Tatlılar içinde, asırlardır süregelen "çekme helva" gerek elde özel olarak hazırlanışı, gerek ince ince tat telleri ile bölgeye hastır.
İl dışına her gidenin mutlaka dostlarına aldıkları makbûl hediye'dir.Kış günlerinin bir diğer yöresel yiyeceği, Kastamonu simitinden yapılan "simit tiridi" dir. Simit tiridini yiyemeyenler, İl dışına giderken dost ve arkadaşlarına mutlaka bir dizin Kastamonu Simiti alıp, getirirler. BİZDEDE KAYINVALİM İSTANBULA HER GELİŞİNDE BANDUMA (ISLAMA) YAPAR MUTLAKA DEYİN DERİM
BANDUMA (ISLAMA)

MALZEMELER:
TAM MİKTARLARI VEREMİYORUM ÇÜNKÜ BİZ YAKLAŞIK 15 KİŞİ İDİK GÖZ KARARI YAPILDI
- 2 TAVUK (HAŞLANIP DİDİDKLENMİŞ)TAVUGUN SUYUNU ATMAYIN ODA GEREKLİ TENCVEREDE ILIK OLARAK BEKLETİYORUZ
- 4 BARDAKTAN PİŞİRİLMİŞ PİRİNÇ PİLAVI
- 1 PAKET TEREYAG YAKLAŞIK 300 GR
- 7 TANE YUFKA (YUFKA ALDIGINIZ YERE ISLAMALIK YUFKA DERSENİZ ONA GÖRE VERİYORLAR BULAMAZSANIZ NORMAL YUFKADANDA YAPILABİLİR.)
- TUZ
- KARABİBER

YAPILIŞI :
*ÖNCE 4 BARDAKTAN BİLDİĞİMİZ PİRİNC PİLAVINI YAPIYORUZ.
*TEPSİYE DÖKÜP TEPSİDE YAYIYORUZ
*TEREYAGINI ERİTİYORUZ VE ALTINI KISIK YAPIYORUZ SÜREKLİ EN KISIKTA YANICAK
*YUFKALARIMIZI ÖNCEDEN 8 EŞİT PARCAYA BÖLÜYORUZ HANİ SİGARA BÖREGİ YAPARKEN KESERİZ YA O ŞEKİLDE
*KESTİĞİMİZ YUFKALARI HAŞLADIGIMIZ TAVUGUN SUYUNA BATIRIP İYİCE ISLANDIKTAN SONRA PİRİNÇ PİLAVININ BULUNDUGU TEPSİYE DİZİYORUZ
*BİR SIRA TEPSİYE DİZDİKTEN SONRA ÜZERİNE DİDİKLEDİĞİMİZ TAVUKLARI YAYIYORUZ
*TEREGANI ALIP BİR ELİMİZEDE YUFALARDAN BİR PARCA ALIP BİR TEREYAGINA BANIP TEPSİDEKİ TAVUK VE YUFKALARI ISLATIYORUZ TEREYAG İLE (YUFKALAR TEREYAGINI EMMELİ)
*TEKRAR BİR KAT DAHA YUFKA ALIP YİNE TAVUKSUYUNA BANARAK TEPSİYE DİZİYORUZ TEKRAR TAVUK EKLİYORVE TEKRAR TEREYAG İLE ISLIYORUZ BU İŞLEMİ ELİMİZDEKİ MALZEMELER BİTENE KADAR YAPIYORUZ VE SICAK OLARAK SERVİS EDİYORUZ SOGUK YENMİCEK BİR LEZZETTİR YANINDADA KOLA HIMMM ENFES OLUYOR
NOT: DİYELİMKİ TEPSİNİN HEPSİNİ YİYEMEDİNİZ DAHA SONRA ONU FIRINA KOYARAK ISISTIP YİYEBİLİRSİNİZ AMA TAVSİYEM SICAK OLARAK YENMESİ AYRICA TAVUK YERİNE MANTARDA KULLANILABİLİYOR VE HER İKİSİNİDE BİRDEN KATABİLİRSİNİZ

.
YAPACAK OLAN ARKADAŞLARA ŞİMDİDEN KOLAY GELSİN ...
***********HAYIRLI HAFTALAR DİLERİM ************

3 yorum:

karabiberinmutfagi dedi ki...

canım sanada ıyı haftalar bu yemegede bayıldım ellerınıze saglık cok nefıs görünüyor...
etkınlık ıcın sıraya alındıgıma cok cok sevındım heyecanla beklıyorum umarım hersey güzel olur sevgıyle kal öptüm canım....

capankizimutfakta dedi ki...

SANA BIR HEDIYEM VAR CANIM, GELIR ALIRSAN COK MUTLU OLURUM...
OPTUM...

nurdan dedi ki...

canım Anadolumuzun ne kadar güzel yemekleri var.yapanların eline sağlık yiyenlere de afiyet olsun sevgiler

 
BLOG designed by