28 Kasım 2008 Cuma

KARNIBAHAR YEMEGİ VE FAYDALARI


Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve içeriğinde, kadınları göğüs kanserine karşı koruyan 'indol-3 karbonal' bulunan karnabaharın, lahanadaki besin değerinin çoğuna sahip olduğunu bildiren uzmanlar, "Karnabahar çiçek olduğu için, bol bol fosfor ve vitaminleri, cinsiyet hormonu, bol E vitamini ve protein içerir. Bu maddeleri ile cinsel gücü arttırır, buna bağı olarak kalp rahatsızlıklarını da giderir. Sinirleri ve beyni iyi çalıştırır, onların yıpranmasını önler" diyorlar.
Karnabaharın yenilen kısmı; başını (kellesini) oluşturan çiçeklik ve çiçekleridir. En makbul karnabaharlar başı sıkı olanlardır. Güzlük karnabaharın başı orta irilikte, sıkı ve beyaz çiçekli; kışlık karnabaharın başı iri, sıkı ve beyaz çiçekli ve mart karnabaharının başı ise küçük, sıkı ve beyaz çiçekli olur. Gevşek başlı ve sarımsı çiçekli karnabaharlar makbul sayılmaz. Ancak, son zamanlarda Batı ülkelerinde pembe, mor ve sarı çiçekli karnabahar çeşitleri de yetiştirilmiştir. Karnabahar; çorbası, kızartması, sade ve zeytinyağlı musakkası ile salataları yapılarak tüketilir.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. karnabaharın içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir: 27 kalori; 2,7 gr. protein; 5,2 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; l gr. lif: 56 mgr. fosfor; 21 mgr. kalsiyum; 0.7 mgr. demir: 295 mgr. potasyum: 60 IU A vitamini; 0,09 mgr. B1 vitamini; 0,08 mgr. B2 vitamini; 0,6 mgr. B3 vitamini ve 55 mgr. C vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Başta potasyum minerali olmak üzere, beden için yararlı önemli besin maddelerini bolca içermesinin yanı sıra;
o Karnabahar, tüm Turpgiller'deki sebzeler gibi bedenin kansere yakalanma rizikosunu aza indirger: Özellikle kalınbağırsak ve mide kanserlerine karşı etkilidir.
o Antioksidan madde yönünden de zengin olduğu için kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma rizikosunu da azaltır.
o Karnabahar, demir minerali oranı yüksek olduğu için kansızlığı önler.
o Potasyum minerali yönünden zengin olduğu için de yüksek tansiyonu düşürür, tansiyonu belli düzeyde tutar.
Dikkat: Bu etkilerinden yararlanmak için karnabahar haftada 2-3 kez yenilir. Ancak, tüm Turpgiller'deki sebzelerde olduğu gibi karnabahar da bedenin iyot emilimini azaltır, özellikle içme suyunda iyodun az olduğu yörelerde sıkça karnabahar yiyenler iyotlu besinler ya da iyotlu tuz almaya özen göstermelidir.




MALZEMELER:
-1 adet orta boy karnabahar
-1 adet çok küçük kuru soğan
-2 adet havuç
-250 gr kadar dana kıyma
-2 adet orta boy patates
-3 yemek kaşığı tereyağı
-1.5 yemek kaşığı salça
-tuz, pul biber

HAZIRLANIŞI:
Tencereye tereyağını alıp erittikden sonra yemeklik doğradığım soğanı yağda hafif kavurulur.
sonra kıymayı ve salçayı ilave edip 5-6 dk kıymayı kavrulmaya bırakılır.
Bu arada karnabaharı çiçek çiçek ayırıp yıkanır ve kavrulan kıyma ilave edilir.
Havuçları soyulup yarım ay şeklinde doğranır, patatesleri de lokum kadar doğrayıp havuçla birlikde yemeğe ilave edilir, tuzunu ve biberinide ekledikden sonra yaklaşık 2 su bardağı kaynar su ilave edip tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşde 30 dk pişirilir....
Afiyet bal şeker olsun.....

5 yorum:

derya dedi ki...

Canım nasılda severim ellerine sağlık öptüm...

bulbulun yeri dedi ki...

Canım,
bilgiler ve tarif için teşekkürler.
Ellerine sağlık.
Sevgiyle kal.

OZAY dedi ki...

cANIM MERHABALAR ..BEN SAHSEN KARNIBAHARI PEK BIR SEVERIM CANIM HER TURLUSUNU YERIM.GUZEL BIR HAFTA SONU DILEKLERIMLE...

armina dedi ki...

Karnıbaharlı tarifleri çok severim. Ellerine sağlık canım.

HÜLYA dedi ki...

en sevdiğim kış yemeklerinden biridir.. pazartesi çok değişik bir versiyonunu denedim haftaya yayınlıycam blogta çok leziz oldu... ellerine sağlık canım senin yemekte tam benliik oturup bir gzüel yemek vardıı... size afiyet olsun tatlım.. öptüm

 
BLOG designed by